Loslaten: de sleutel tot vrijheid en liefde

  • Merk jij dat het niet lekker loopt in je relatie?

  • Ben je niet in staat om je werkelijk open te stellen?

  • Koester je de hoop dat het uit uiteindelijk toch allemaal wel goed zal komen, óók als je gevoelens niet (helemaal) beantwoord worden?

  • Heb je nog gevoelens voor iemand en lukt het je maar niet om daar overheen te komen?

  • Is een voormalige geliefde vaak in je gedachten of wens je hem/haar iets slechts toe?

  • Ben je er zeker van dat het beter is om uit elkaar te gaan, maar zet je deze stap niet?

 

Wanneer je met iemand over het bovenstaande praat, is de kans groot dat je het goed bedoelde advies krijgt om het maar los te laten. En dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zolang je innerlijk nog niet vrij bent van een eerdere geliefde, ontbreekt de ruimte om los te kunnen laten.

Loslaten is een proces. Een proces op mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel niveau. Het vraagt de bereidheid om je blik naar binnen te richten. Dáár ligt het sleuteltje tot vrijheid en liefde. Loslaten is pas mogelijk nadat je hebt gezien en erkend wat er werkelijk speelt in jouw binnenwereld. Het is niet iets dat je actief doet, maar het ontstaat.

Loslaten in 4 stappen 

Zodra je zover bent om afscheid te nemen van je een eerdere geliefde en met hem of haar in het reine te komen, is het van belang om aandacht te geven aan de impact van de relatie op jouw gedachten, gevoelens en gedrag in het hier en nu. Lees meer over de uitwerking van eerdere relaties op je leven.

 

1) Neem verantwoordelijkheid

De eerste stap is verantwoordelijkheid nemen voor jouw aandeel in het beëindigen van de relatie. Wat er ook gebeurd is in deze relatie: jullie zijn er allebei bij geweest en hebben daarin beide een rol gehad. Kun je je eigen verantwoording voor de breuk op je nemen? Wie zijn eigen aandeel niet wil zien, voelt zich vaak onschuldig en het slachtoffer. 

Door je eigen aandeel te erkennen en er verantwoordelijkheid voor te nemen, kom je in je kracht en ben je in staat om bij de ander te laten wat bij hem of haar hoort. Zeg of schrijf “ik neem de volle verantwoordelijkheid voor mijn aandeel in het verbreken van de relatie”. Laat deze zinnen op je inwerken, net zo lang totdat je voelt dat het klopt. Dit is een belangrijke stap voor je toekomst.

 

2) Erkenning en dankbaarheid 

De volgende stap is om te erkennen dat hij of zij belangrijk voor je is geweest. Je kunt uitspreken of opschrijven: “jij was heel belangrijk voor mij’. In elke relatie is of was er een reden voor dankbaarheid. Naast de ellende is er ook liefde geweest tussen jullie. Wees je ervan bewust wat de relatie je heeft gebracht en wat deze je heeft gekost. 

Schenk aandacht aan het zorgvuldig ‘afhechten’ van de relatie. Hiermee leg je een goede basis om een geliefde of je ex-partner los te laten. Dan kan de wond in je hart helen.

 

3) Geef emoties de ruimte

Het is helend om naast je dankbaarheid, ook je pijn en frustratie uit te spreken of op te schrijven. Elke zin die je uitspreekt of opschrijft moet innerlijk als juist worden ervaren. Er bestaat hierbij geen goed of fout. Wat zou je op dit moment willen zeggen? Is er nog iets dat uitgesproken moet worden tussen jullie? Bijvoorbeeld: “ik voel me nog steeds schuldig omdat …’, of “ik had graag gewild dat …”. 

Geef daarbij gevoelsmatig het aandeel dat specifiek bij de ander hoort, terug aan je hem of haar. Zeg of schrijf: “dit hoort niet bij mij, maar bij jou. Ik geef het aan je terug en ik laat het bij jou”. Doe je dat niet, dan blijf je dingen die bij de ander horen bij je dragen. En is de kans groot dat je deze gaat projecteren op je nieuwe partner.

 

4) Laat de ander gaan

Nadat je dit gedaan hebt is het tijd om de ander écht te laten gaan. Zeg in gedachten: “ik laat je nu los. Je bent vrij om je weg te gaan. En ik ga mijn eigen weg.” Het is belangrijk dat de woorden voor jou als juist en kloppend voelen. Voel het in elke vezel van je lijf als je dit zegt. Herhaal je de zinnen net zo lang, totdat er een innerlijke bevestiging volgt. 

Als je de ander kunt laten gaan, word jezelf vrij en is loslaten een logisch gevolg. Het kan helpend zijn om je voor te stellen dat je eerdere geliefde zich (een stukje) terugtrekt of een stapje opzij doet. Hij of zij blijft zichtbaar, terwijl jij je aandacht en liefde kunt richten op je huidige of toekomstige partner. Wanneer jullie samen kinderen hebben, volgt er een belangrijke toevoeging: “en via onze kinderen blijven wij verbonden.”


"De sterkste zielen hebben vele littekens".


Khalil Gibran


Hoe kan ik je helpen?

Als je er alleen niet uitkomt, kan ik je helpen. Een individuele opstelling met poppetjes maakt snel duidelijk waar de schoen wringt. De beelden van de opstelling, samen met het uitspreken van bepaalde zinnen, maken de weg vrij naar vrijheid en verbinding. 

Laat hier je gegevens achter en ik neem contact met je op.

 

Deel dit bericht