Kerst, verplichting of ontspanning?

Kerst, verplichting of ontspanning?

Als er twee dagen in het jaar zijn die veel emoties oproepen, dan zijn dat wel de Kerstdagen. Sommige mensen kijken er verlangend naar uit. Voor anderen is het vooral een drukke of confronterende periode. Hoe kun je ervoor zorgen dat je Kerst niet zozeer beleeft als emotioneel beladen dagen met verplichtingen, maar als ontspannen en liefdevol?

Kerst, verplichting of ontspanning?

Hoewel Kerst staat voor warmte en gezelligheid, kunnen de afspraken die deze dagen met zich meebrengen voor een hoop stress zorgen. De kunst is om jezelf gevoelsmatig niet te veel te laten beïnvloeden door de ‘verplichtingen’.

Ook al ontkom je niet aan bepaalde afspraken, besef dat je een keuze hebt waar jij je aandacht -en daarmee je energie- naartoe laat gaan.

Aandacht werkt als een magneet

Onze aandacht is altijd op iets gericht. En aandacht werkt als een magneet, het trekt bepaalde beelden, situaties, gedachten en gevoelens aan.

Laten we dat eens testen:

  • Als jij je aandacht richt op wat je allemaal móet, wat ervaar je dan? Welke beelden, gedachten en lichamelijke sensaties komen op? Wat voel je je?
  • Als jij je aandacht richt op wat jij belangrijk en waardevol vindt, welke beelden, gedachten en lichamelijke sensaties komen dan op? Wat voel je?

Je aandacht richten op wat je wel wilt

Een krachtige manier om je aandacht te richten is door een intentie te zetten.  Een intentie staat voor een bedoeling of voornemen. Het maakt het mogelijk om je aandacht te richten op wat je wel wilt, in plaats van wat je niet wilt. Dit kan een gevoel, een gedachte of een handeling zijn. Je neemt even de tijd om je aandacht bewust te richten op wat jij belangrijk of waardevol vindt.

Ten aanzien van de Kerstdagen, bedenk dan eens:

  • Hoe wil jij je voelen?
  • Wat wil jij uitstralen?
  • Hoe wil jij met anderen omgaan?

Een intentie zetten, hoe doe je dat?

Neem een paar minuutjes voor deze oefening.  Je kunt je ogen sluiten, als je wilt. Richt je aandacht op je ademhaling en volg je in- en uitademing.  Je kunt je intentie een extra dimensie geven wanneer je deze vanuit je hart laat opkomen. Richt je aandacht maar eens naar je hart, leg  hierbij je handen op je borst en ervaar de fysieke sensaties. Stel je dan voor dat je als het ware in- en uitademt door je hart. Laat vervolgens je intentie opkomen en spreek deze hardop uit. Je intentie kan bijvoorbeeld zijn ‘waardering’. Je hebt dan het voornemen om waardering te voelen en uit te stralen. Of je kiest voor dankbaarheid, liefde, rust, etc. Maak een duidelijk beeld van je intentie: stel je voor hoe jij je …  (waarderend, liefdevol, etc.) voelt, hoe je je dan gedraagt, beweegt en hoe je stem klinkt. Visualiseer ook hoe anderen op jouw uitstraling en gedrag reageren. Maak het beeld zo helder mogelijk en voel wat dit met je doet. Laat het beeld vervolgens los.

Start je (Kerst)dag met een intentie

Een goed moment om je intentie te zetten is ’s morgens vroeg. Als je ‘, wakker wordt, is er een fase waarbij je hersenen langzaam op gang komen en de verbinding met je hart sterk is. 

Een intentie zet jouw onbewuste op het juiste spoor en geeft richting aan je dag.. Met een intentie bewaak jij je energie en word je niet omvergeblazen door mensen of omstandigheden. Als je merkt dat dit toch gebeurt, realiseer je dan dat je steeds weer een keuze hebt om je aandacht te richten en je intentie uit te dragen.

Zend (waarderende, dankbare, liefdevolle, …) energie naar iedereen die je ontmoet en met wie je interactie hebt. Ook als een ander jou tegemoet treedt met negatieve energie. Juist dan is het van belang om bij jezelf te blijven en je energie op peil te houden. 

Alles is energie en met elkaar verbonden

Wist je dat er een energetische uitwisseling is tussen mensen?

Wanneer jij het energieveld van je hart opent, stroomt deze energie door je heen. Je hart gaat congruente signalen afgeven, wat voelbaar is voor de mensen om je heen. 

De Kerstgedachte

Vrede op aarde hoort bij de Kerstgedachte. En dat begint bij het ervaren van vrede in jezelf.

Vrijheid begint in jezelf. Geluk begint in jezelf. Vrede begint in jezelf. Niet in je bezittingen, je relaties, of in je werk, maar in jou. Daar begint het.

Wat je in jezelf creërt, manifesteert zich buiten je

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om je aandacht naar binnen te richten en de kracht van intentie te leren kennen. Niet alleen tijdens de Kerstdagen, maar ook daarna. Want zeker als je langere tijd dagelijks een intentie zet, zal dit zal een verschil gaan maken in je leven.  

Deel dit bericht