alleen zijn

Alleen zijn geeft ruimte om dingen weer in het juiste perspectief te plaatsen

Wanneer was jij voor het laatst even écht alleen? In onze drukke wereld is het nog niet zo gemakkelijk om tijd voor jezelf te nemen en helemaal alleen te zijn met je gedachten. Terwijl dat zo goed en gezond voor je is. In dit blog lees je het verhaal van de Eenling, waarin het belang van alleen zijn wordt beschreven.

De Eenling

“Iedereen is een eenling, zei de wijze man, maar bijna niemand weet het.

Frederike keek hem ernstig aan. “Waarom niet?”

Omdat de meeste mensen bang zijn voor zichzelf. Ze willen liever samen eenzaam zijn”.

“Ben ik ook een eenling?” vroeg Frederike.

“Ja, jij ook”, zei de wijze man.

“Zal ik later ook een eenling zijn?” vroeg Frederike.

“Dat hangt van jou af. Bedenk wel dat het heel moeilijk is om een eenling te zijn. Ieder mens wil je beïnvloeden. Ieder wil zich met jou bemoeien, zodat je net zo wordt als zij. Want als je een eenling wilt zijn, dan blijf je altijd een ander voor de ander en dezelfde voor jezelf. Dan blijf je vrij. Zorg dat je vrij blijft!”

“Hoe moet ik dat doen?, vroeg Frederike zacht, ik ben vaak heel bang voor mensen, vooral op school. Ze schelden me uit omdat ik zo goed kan leren.”

“Dat maakt niet uit, het gaat erom dat je niet bang bent voor jezelf.

Eenlingen reageren altijd op zichzelf en nooit op de ander. Dus als de ander je uitscheldt, dan scheld je niet terug. Je vraagt je alleen af: waarom doet dat nou zo zeer in mij? Is dat mijn trots, is dat mijn onzekerheid, is dat mijn angst? En waarom wil ik nou zo graag terug schelden? Komt dat door de ander of komt dat omdat ik zo van schelden houd? Omdat ik nog zoveel gescheld in mij heb zitten?

Vraag het altijd aan jezelf en nooit aan de ander, want anders komt er een ander in je wonen en weet je niet meer wie je bent.”

De wijze man pakte een beukennootje van de grond en zei: “ieder mens is als dit zaadje. De ander is alleen het water of het zonlicht, maar nooit het zaadje zelf. Dat zaadje zit in jou. Verbind je altijd met jouw eigen oorzaak en niet met de motieven van de ander. Zo maak je je vrij van de motieven van de ander. De ander raakt je alleen maar aan, zoals ook de regen of de zon alleen het zaadje aanraakt, maar niet weet of er een beukenboom of een dennenboom uitgroeit.”

“Of een roos …,” zei Frederike.

“Precies, of een roos. Niemand weet wat jij in je hebt. Dat moet jezelf ontdekken. De ander kan je niet raken als jij het niet in je hebt. Dus iedere keer als je door de ander wordt geraakt, of dit nu met vloeken gebeurt of een compliment, met slaan of met een streling, iedere keer kun je iets over jezelf te weten komen. Dat is het mooie van de ander.

Dat is het mooie als je een eenling bent. Een eenling doet dankzij de ander steeds nieuwe ontdekkingen over zichzelf. Eigenlijk kan de ander je dus heel weinig aandoen. Wees dan ook niet bang dat je de ander zou kunnen kwetsen want dat is niet mogelijk. Je kunt de ander alleen aanraken op de plek waar hij al gekwetst was. Maar dat is dan niet jouw ‘schuld’, dat is een deel van hem. En het is ook aan hem of hij deze kwetsing vergroot of juist beter wil leren begrijpen.

Bemoei je niet met de ander maar laat hem vrij. Voel je niet gehinderd om alles te zeggen wat je wilt zeggen, zo blijf je in evenwicht. Zo blijf je vrij van elkaar en geef je je eigen macht niet weg.”

Uit: Een gelukkig mens en andere geheimen,
Theije Twijnstra

Alleen zijn en je daar comfortabel bij voelen

De één is graag regelmatig alleen, de ander heeft liever vaak mensen om zich heen. Maar voor ieder mens geldt dat het goed is om zo nu en dan alleen te zijn (ook zonder je telefoon en je activiteiten op social media). 

Het deel van ons brein waar het empathisch vermogen zich bevindt, functioneert beter als er een helder onderscheid te maken is tussen onze eigen emoties en die van een ander. 

Door zo nu en dan alleen te zijn, stimuleer je het proces dat emoties de juiste plaats geeft. Ook kun je de enorme hoeveelheid prikkels die de hele dag door bij je binnen komen, beter ‘rangschikken’ en verwerken.

 

Neem de tijd om alleen te zijn

Plan tijd in je agenda om regelmatig een ochtend, middag of avond alleen te zijn. Als een dagdeel nog wat te lang voor je is, kun je natuurlijk ook beginnen met een uurtje per dag. Doe dit eens een week lang en kijk wat het je oplevert. Op den duur zul je je steeds comfortabeler voelen in je eigen gezelschap. Dat zal doorwerken in je familieleven, je relaties, je werk, et cetera en zo je hele leven verrijken.

 

Quality-time 

Hóe je de tijd alleen invult, is aan jou. Waar je ook voor kiest, kies voor iets dat je goed doet. Het mag je iets opleveren als inzicht, inspiratie, rust, plezier, ontspanning, balans, etc. 

#1 Adem met aandacht
Richt je aandacht regelmatig op je ademhaling. In contact met je adem blijf je gemakkelijker in contact met jezelf, ook in situaties die uitdagend voor je zijn.

#2 Mediteer
In meditatie observeer je wat zich in je afspeelt. Bewustzijn maakt het mogelijk om jezelf te doorgronden, te begrijpen en passende keuzes te maken.

#3 Beweeg
Ga wandelen, dansen, sporten, opruimen o.i.d. Meer bewustzijn van je lichamelijke sensaties is een eerste stap naar meer ontspanning.

#4 Ga de natuur in
De natuur werkt zuiverend, helend en transformerend. In de natuur maak je gemakkelijk contact met jezelf. 

Wil jij werken aan je authenticiteit en vrijer in het leven staan? 
Als coach kan ik je daarbij ondersteunen. Je kunt bij mij terecht voor een individuele familieopstelling of  een-op-een coaching in Drachten. Coaching kan ook online.

Deel dit bericht