soms zijn worstelingen precies wat we nodig hebben

Soms zijn worstelingen precies wat we nodig hebben

Worstelingen kennen we allemaal. Ze zijn pijnlijk en lijken soms uitzichtloos. Ga jij door een moeilijke periode? Het inzicht uit de parabel van de man en de vlinder zal een enorme opsteker voor je zijn!

De man en de vlinder

Op een dag werkte een man in zijn tuin. Tussen het snoeiafval vond hij een cocon. Hij pakte deze voorzichtig op en legde de cocon op een warm en beschut plekje. Nog dezelfde dag ontstond er een kleine opening in de cocon. De man zag hoe een vlinder haar lijf door de nauwe opening probeerde te persen. Ze boekte weinig vooruitgang en op een gegeven moment, het liep al tegen de avond, leek het alsof de vlinder niet verder meer kwam. De man kon het geworstel niet langer aanzien. Hij besloot om de vlinder te helpen.

Hij pakte een schaartje en knipte heel behoedzaam de opening van de cocon een stukje groter. De vlinder kwam nu gemakkelijk vrij. Maar ze had een opgezwollen lichaam en verschrompelde vleugels. De man verwachtte dat de vleugels zich elk moment zouden ontvouwen, dat ze groter sterker zouden worden. En dat de vlinder weg zou vliegen.

Maar dit gebeurde niet. Integendeel. De vlinder bleef rondstrompelen met haar opgezwollen lichaam en onderontwikkelde vleugels. Ze was niet in staat om te vliegen. Uiteindelijk ging  ze dood.

De man was vol liefde en goede bedoelingen. Maar wat hij in al zijn hulpvaardigheid niet besefte, is dat de kracht die de vlinder moest ontwikkelen om uit de cocon te komen, een proces is om levenskracht te ontwikkelen. Júist het geworstel door de nauwe opening zorgt ervoor dat het vocht uit haar lichaam in haar vleugels geperst wordt, waardoor deze zich kunnen ontvouwen en groot en sterk worden. Zodat de vlinder in staat is om te vliegen, wanneer ze zich bevrijd heeft uit de cocon.

Soms zijn worstelingen precies wat we nodig hebben

In ons leven worden we allemaal geconfronteerd met moeilijkheden. Misschien helpt het je om op zo’n moment eens de vergelijking te maken met de worsteling van de vlinder.

Elke keer wanneer je door een lastige of pijnlijke  periode gaat, kun je ervan leren en groeien. Een moeilijke situatie kan je sterker maken, waardoor je verder komt en dingen bereikt die je eerder niet voor mogelijk had gehouden.

Zonder werkelijke uitdagingen in ons leven zouden we blijven strompelen met onderontwikkelde vleugels. Zonder worstelingen zouden we onze talenten niet kunnen benutten en onze krachten niet leren kennen. We zouden nooit kunnen vliegen!

Juist daar ‘waar het niet lekker loopt’ ligt jouw sleutel tot groei en ontwikkeling

  • Waar worstel jij mee?
  • Wat wil je graag anders in je leven?
  • Wat houd je tegen?
  • Wat wil je écht?

Coaching begint vaak op het moment van een worsteling. Juist dán kun je groeien. Als coach neem ik het probleem niet van je over of los ik het voor je op.  Een coachproces is gericht op het mobiliseren van je innerlijke vermogens en het ontwikkelen van je levenskracht.

Persoonlijke groei is niet altijd gemakkelijk. De beloning echter, is enorm. Je mate van zelfontwikkeling bepaalt rechtstreeks de kwaliteit van je leven.

Wil jij iets veranderen, in jezelf of in jouw leven? Kom je er alleen niet uit? Neem gerust contact met me op voor meer informatie.


CONTACT OPNEMEN

Deel dit bericht