soms zijn worstelingen precies wat we nodig hebben

Soms zijn worstelingen precies wat we nodig hebben

Worstelingen kennen we allemaal. Ze zijn pijnlijk en lijken soms uitzichtloos. Ga jij door een moeilijke periode? Het inzicht uit dit verhaal zal een enorme opsteker voor je zijn!

Op een dag werkte een man in zijn tuin. Tussen het snoeiafval vond hij een cocon. De man pakte de cocon voorzichtig op en legde deze op een warm en beschut plekje. Nog dezelfde dag ontstond er een kleine opening in de cocon. De man zag hoe een vlinder haar lijf door de kleine opening probeerde te persen. Ze boekte weinig vooruitgang en op een gegeven moment, het liep al tegen de avond, leek het of de vlinder niet verder meer kwam. De man kon het geworstel niet langer aanzien. Hij besloot om de vlinder te helpen.

Hij pakte een schaartje en knipte heel behoedzaam de opening van de cocon een stukje groter. De vlinder kwam nu gemakkelijk vrij. Maar ze had een opgezwollen lichaam en verschrompelde vleugels. De man verwachtte dat de vleugels zich elk moment zouden ontvouwen, dat ze groter sterker zouden worden. En dat de vlinder weg zou vliegen.

Maar dit gebeurde niet. Integendeel. De vlinder bleef rond strompelen met haar opgezwollen lichaam en onderontwikkelde vleugels. Ze was niet in staat om te vliegen. Uiteindelijk ging  ze dood.

De man was vol liefde en goede bedoelingen

Wat de man, in al zijn hulpvaardigheid niet besefte, is dat de kracht die de vlinder moest ontwikkelen om uit de cocon te komen een proces is om levenskracht te ontwikkelen. Júist de worsteling van de vlinder door de nauwe opening zorgt ervoor dat het vocht uit haar lichaam in haar vleugels geperst wordt, waardoor deze zich kunnen ontvouwen, groot en sterk worden. En de vlinder in staat is om te vliegen wanneer ze zich bevrijd heeft uit de cocon.

Soms zijn worstelingen precies wat we nodig hebben

We worden in ons leven allemaal geconfronteerd met stagnaties. Misschien helpt het je om op zo’n moment eens de vergelijking te maken met de worsteling van de vlinder.

Elke keer wanneer je met een probleem geconfronteerd wordt, kun je ervan leren en groeien. Een moeilijke situatie kan je sterker maken, waardoor je verder komt en dingen bereikt die je misschien nooit voor mogelijk had gehouden. 

Zonder werkelijke uitdagingen in ons leven zouden we blijven strompelen met onderontwikkelde vleugels. Zonder worstelingen zouden we onze talenten niet kunnen benutten en onze krachten niet leren kennen. We zouden nooit kunnen vliegen!

Juist daar ‘waar het niet lekker loopt’ ligt jouw sleutel tot groei en ontwikkeling

  • Waar worstel jij mee?
  • Wat wil je graag anders in je leven?
  • Wat houd je tegen?
  • Wat wil je écht?

Coaching begint vaak op het moment van een worsteling. Juist dán kun je groeien. Ik neem ik het probleem niet van je over of los het voor je op.  Wel gaan we samen op zoek naar mogelijkheden. We richten ons op het mobiliseren van je innerlijke vermogens en het ontwikkelen van je levenskracht.

Persoonlijke groei is niet altijd gemakkelijk. De beloning echter, is enorm. Je mate van zelfontwikkeling bepaalt rechtstreekst de kwaliteit van je leven. 

Wil jij iets veranderen, in jezelf of in jouw leven? Kom je er in je eentje niet uit? Blijf niet alleen worstelen. Ik ben coach in Drachten en help je graag.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Share on whatsapp
Instagram did not return a 200.