Systemische kijk op stress en burn-out

De systemische kijk op stress en burn-out

De systemische kijk op stress en burn-out

Stress, overspannenheid en burn-out. Over het algemeen wordt er gedacht dat we ervan kunnen herstellen door het een poosje rustig aan te doen. Maar na een periode van rust en herstel vallen veel mensen na verloop van tijd weer terug in het gedrag dat de chronische stress heeft veroorzaakt en lopen dan weer tegen dezelfde problemen aan. Vaak is het nog niet gemakkelijk om zelf de vinger op de oorzaak van het gedrag te leggen, aangezien deze onbewust is. Door er systemisch naar te kijken, krijgen we inzicht in de onbewuste laag.

Als coach begeleid ik mensen met stress- en burn-out klachten. Wat me opviel in hun gedrag was het volgende:

  • Ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
  • Ze hebben moeite om hun grenzen te stellen
  • Ze leggen de lat voor zichzelf erg hoog.
  • Ze zijn erg loyaal aan hun werk(gever).
  • Ze zijn sterk gericht op hun de omgeving.
  • Ze vinden het moeilijk om hulp of steun te vragen.

Wat is nu, systemisch gezien, de oorzaak van het gedrag dat leidt tot aanhoudende stress en uiteindelijk tot overspannenheid of burn-out?

De systemische kijk op stress en burn-out

Systemisch gezien vinden veel van de bovengenoemde gedragspatronen hun oorsprong in de familie waarin we zijn geboren en opgegroeid. Kinderen voelen haarfijn aan wat er in het gezin speelt en gaan hun best doen om zaken die in onbalans zijn op te lossen. En dat is niet hun taak. Ze verlaten hiermee hun eigen plek, gaan zorg dragen voor anderen en geven veel. Ze cijferen zichzelf letterlijk weg. Hierdoor komen ze niet toe aan hun eigen verlangens en behoeften.

Dit vormt de kiem voor patronen die in het volwassen leven tot langdurige stress en uiteindelijk tot een burn-out leiden.  

Onbewuste loyaliteit

Een familiesysteem draagt vanuit liefde en een onlosmakelijke verbinding alles met en voor elkaar. Alles wat in onze familie onverwerkt of onopgelost is, wordt door de volgende generatie overgenomen. Deze dynamieken ontstaan onder invloed van het familiegeweten, dat onbewust en onzichtbaar functioneert. 

Vanuit een onbewuste loyaliteit herhalen we dus de patronen die voortkomen uit onze familie. Dit is van grote invloed op de keuzes die we in ons volwassen leven maken. Zowel privé, als ook op het gebied van werk of gezondheid. Het is van bepalende invloed op de mate waarin we ons gelukkig, vitaal en verbonden voelen.

Levensplek

Op de systemische levensplek staan betekent dat we de juiste plek innemen ten opzichte van anderen in het familiesysteem, volgens een natuurlijk ordeningsprincipe. Mensen die op hun eigen plek staan, staan in verbinding met hun levenskracht. Veel mensen staan echter onbewust niet op de eigen plek, waardoor onbalans en energieverlies kan ontstaan.

Een familieopstelling maakt duidelijk op welke plek we in het systeem staan en of dit ook de eigen plek is. Het leren kennen en weer innemen van onze levensplek maakt dat een last kan worden losgelaten en dat de energie weer kan gaan stromen. Dit geeft ruimte voor rust, zingeving, verbinding en gezondere keuzes.

Ervaar jij vaak stress of heb je burn-out klachten? Zou je willen onderzoeken of dit een systemische oorzaak heeft? Vraag dan een vrijblijvend gesprek met me aan. Samen verkennen we je situatie en kijk ik of een familieopstelling jou kan helpen. 

Deel dit bericht