fbpx
vlinder Greetje Komdeur

De man en de vlinder

Op een dag was een man aan het werk in zijn tuin. Tussen  het snoei afval vond hij een cocon. De man pakte de cocon voorzichtig op en legde deze op een warm en beschut plekje. Nog dezelfde dag ontstond er een kleine opening in de cocon. De man zag hoe een vlinder haar lijf door de kleine opening probeerde te persen. Ze boekte weinig vooruitgang en op een gegeven moment, het liep al tegen de avond, leek het of de vlinder niet verder meer kwam. De man kon het geworstel niet langer aanzien. Hij besloot om de vlinder te helpen.

De man was vol liefde en goede bedoelingen

Hij pakte een schaartje en knipte heel behoedzaam de opening van de cocon een stukje groter. De vlinder kwam nu gemakkelijk vrij. Maar ze had een opgezwollen lichaam en verschrompelde vleugels. De man verwachtte dat de vleugels zich elk moment zouden openen, dat ze groter en steviger zouden worden en dat de vlinder weg zou vliegen.

Dit gebeurde echter niet! Integendeel, de vlinder bleef rondstrompelen met haar opgezwollen lichaam en verschrompelde vleugels. Ze was niet in staat om te vliegen. Uiteindelijk ging ze dood.

De man was vol liefde en goede bedoelingen. Maar hij wist niet dat juist de worsteling van de vlinder door de nauwe opening in de cocon ervoor zorgt dat het vocht vanuit het lichaam in de vleugels wordt geperst, waardoor deze zich kunnen ontvouwen en sterk worden. Zodat de vlinder in staat is om te vliegen, wanneer ze zich bevrijd heeft uit de cocon.

 

Soms zijn worstelingen precies wat we nodig hebben

We worden in ons leven allemaal geconfronteerd met problemen en uitdagingen. Misschien helpt het om op zo’n moment eens de vergelijking te maken met de worsteling van de vlinder.

Elke keer wanneer we voor een uitdaging geplaatst worden, kunnen we ervan leren en groeien. We leren niet door een fout te herhalen. We leren door iets op een andere manier te doen en ontwikkelen op die manier onze innerlijke vermogens. Persoonlijke ontwikkeling en  groei is niet gemakkelijk. Het kost tijd en inzet. De beloning echter, is enorm. De mate van zelfontwikkeling bepaalt rechtstreeks de kwaliteit van ons leven.

Soms zijn worstelingen precies wat we nodig hebben in het leven. Zonder werkelijke uitdagingen in ons leven zouden we rond blijven strompelen met onontwikkelde vleugels. Zonder worstelingen zouden we onze talenten niet kunnen benutten en onze krachten niet leren kennen. We zouden nooit kunnen vliegen!

 

Juist daar ‘waar het niet lekker loopt’ ligt jouw unieke sleutel tot vrijheid en groei

  

  •       Waar loop jij tegen aan?
  •       Wat wil je graag anders?
  •       Wat houd je tegen?
  •       Wat wil je écht?

 

Coaching begint vaak op een punt van een stagnatie of pijnlijke confrontatie. Juist daar ‘waar het niet lekker loopt’ ligt jouw unieke sleutel tot groei en vrijheid!

In coaching word je weer in contact gebracht met je drijfveren en talenten. Oude belemmerende reacties en patronen kunnen transformeren tot helpende en steunende patronen. Je ontdekt datgene waar het voor jou werkelijk om draait en ont-wikkel je jouw innerlijke kracht.  

In coaching worden problemen níet van je overgenomen en opgelost. Wel ga ik samen met jou op zoek naar de mogelijkheden die al in jezelf verscholen liggen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van coaching? Neem gerust contact met me op.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Share on whatsapp
Sluit Menu