vlinders

De Legende van de blauwe vlinder

Dit verhaal is een bewerking van een Oosterse legende over een man en zijn twee dochters. De man was een aantal jaren geleden weduwnaar geworden en stond alleen voor de opvoeding van zijn dochters. De meisjes waren slim, bijzonder leergierig én bijzonder eigengereid. Om hun voortdurende honger naar kennis te stillen, overstelpten ze hun vader met een stortvloed aan vragen. Soms wist de vader hun vragen op een wijze manier te beantwoorden, soms had hij er moeite mee om een gepast antwoord te vinden voor zijn twee dochters.

Doordat hij de levendigheid en tevens de rusteloosheid van zijn dochters zag, besloot hij dat het goed voor hen zou zijn om een tijdje in een andere, inspirerende omgeving te vertoeven. De meisjes gingen in de leer bij een befaamde leraar, die in een aangrenzend land woonde, op de top van een berg. Deze man stond bekend om zijn onmetelijke wijsheid en kennis. Hij zou zonder twijfel in staat zijn om alle vragen van de meisjes naar tevredenheid te beantwoorden.

De twee meisjes -eigengereid als ze waren- wilden de wijsheid van hun leraar testen en besloten om hem in de val te lokken met een strikvraag.

Het jongste meisje vroeg zich af hoe ze de wijze man op de proef konden stellen. “Welke vraag kunnen we hem stellen die hij niet zal kunnen beantwoorden?”, vroeg ze zich af.

“Ik heb een idee”, antwoordde de oudere zus. “Wacht hier, ik zal je het zo dadelijk laten zien”. Ze ging het bos in en kwam na korte tijd weer terug, met haar hand in haar jaszak. Ze hield daarin iets verborgen.

“Wat heb je daar?”, vroeg het jongere zusje.

De oudste zus haalde haar hand uit haar zak en liet het meisje een prachtige blauwe vlinder zien.

“Wat mooi! Wat ga je ermee doen?”, riep de jongste uit.

“Deze vlinder zal ons hulpmiddel zijn om onze strikvraag te stellen. We gaan straks naar onze leraar en ik zal de vlinder de hele tijd in mijn hand houden. Dan vraag ik hem of de vlinder die ik in mijn hand heb, levend of dood is. Als de wijze man zegt dat de vlinder nog leeft, dan knijp ik mijn hand dicht om de vlinder te doden. Als de wijze man zegt dat de vlinder dood is, dan zal ik hem vrijlaten. Hierdoor maakt het niet uit welk antwoord hij geeft; zijn antwoord zal in beide gevallen fout zijn!

Zo gezegd, zo gedaan. De beide meisjes gingen naar de kamer van hun leraar.

“Geachte leraar, zei het oudste meisje. Wij hebben een vraag voor u. Zou u ons kunnen vertellen of de vlinder die ik in mijn hand heb levend of dood is?”

Waarop de wijze man, met een geamuseerde glimlach op zijn gezicht antwoordde:dat hangt van jou af, de vlinder ligt in jouw handen.

 
 

De blauwe vlinder staat voor ons leven. Het is aan ons om te bepalen wat wij met dit leven willen doen. 

Jouw leven is jouw leven.

Ons heden en onze toekomst ligt in onze eigen handen. Wanneer je niet tevreden bent over hoe het in je leven loopt, is het belangrijk dat je zelf de touwtjes in handen neemt. Jij bent namelijk de enige die werkelijk invloed kan uitoefenen op jouw situatie. 

Neem verantwoordelijkheid

Door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven kom je beter in je vel te zitten, kun je keuzevrijheid creëren, je invloed vergroten en problemen oplossen.

 

Het volgende kan je hierbij helpen:

 • Besef, ieder moment weer, dat jouw leven jouw verantwoordelijkheid is.
 • Verandering en tegenslag horen bij het leven. Leg de schuld niet bij anderen. Pak je eigen problemen aan. Stop met klagen. Richt je energie op het zetten van stappen in de juiste richting.
 • Voorkom dat je blijft hangen in gevoelens van verslagenheid en zelfmedelijden. Als je omgeving niet meewerkt, betekent dit dat je het anders aan moet pakken. Verander of accepteer de situatie waarin je verkeert. Hierdoor word je sterker, onafhankelijker en gelukkiger.
 • Leef naar je eigen waarden. Door te zijn wie je bent en daarop te vertrouwen, creëer en leid je het leven dat het beste bij jou past.
 • Draag zorg voor je eigen gezondheid, welzijn en geluk. Geef jezelf de voeding die je nodig hebt, de rust die je nodig hebt. Geef jezelf de de liefde die je nodig hebt.

 

Waarvoor zijn we verantwoordelijk?

Of waarin kunnen we leren verantwoordelijkheid te nemen?

 • Onze eigen gedachten en gevoelens.
 • Ons eigen leven en de aspecten waar we invloed op hebben.
 • Onze beleving van situaties en omstandigheden waar we geen invloed op hebben.
 • Onze eigen fouten en de definitie van wat we als fout ervaren.
 • Onze eigen motivatie en verwachtingen.
 • Onze eigen keuzes. 

Verantwoording nemen is de basis voor iedereen die zich persoonlijk wil ontwikkelen en slagvaardig in het leven wil staan. Het vergroot je eigenwaarde, zelfvertrouwen en invloed.

Wil je meer regie nemen over je leven? Coaching helpt hierbij. Neem gerust contact met me op als je meer wilt weten.

Deel dit bericht